Hatha Yoga Mijdrecht


Zondag 29 Januari

Lezing “Het ontstaan en vergaan van sterren”


Door Natuurkundige Kees GriffioenOp een mooie heldere nacht kijken wij allemaal wel eens met bewondering naar onze sterrenhemel. Het is zo overweldigend groot en indrukwekkend. En het ziet er zo rustig uit. Alsof er nooit wat gebeurt. Als je jong bent droom je nog wel eens dat je een ster wilt worden. Maar geloof me … je wil niet als een ster eindigen.


In deze lezing “Het ontstaan en vergaan van sterren” ga ik in op de levenscyclus van sterren. Sterren zijn voor ons het zichtbare deel van ons Heelal. Het zijn er indrukwekkend veel en samen vormen ze de structuur van ons Heelal. Onze sterren zijn verder de productieplaatsen van alle elementen en materialen waar we dagelijks mee werken. Ik neem je mee hoe een ster ontstaat, hoe lang ze branden en wat gebeurt er als de brandstof op is. Ik kan u nu al vertellen dat het einde van een ster altijd spectaculair is : soms eindigen ze gewoon mooi als nevel en soms onthutsend spectaculair als een supernova. U zult overweldigende opnames en beelden zien gemaakt door de Hubble telescoop maar ook de meeste recente en spectaculaire opnames van de James Webb telescoop.


Een speciale plaats reserveer ik voor zwarte gaten als laatste stadium van onze grootste sterren. Er is veel bekend geworden over de superzware zwarte gaten in het centrum van vele (misschien wel alle) sterrenstelsels. Wat niet mag ontbreken is het meest recente onderzoek, inclusief een filmopname, van het massieve zwarte gat in het centrum van onze eigen Melkweg. Astronomie raakt de mens in zijn filosofisch centrum: sterren zeggen namelijk iets over het ontstaan van ons Heelal én ze zeggen ook iets over het einde … ons lot.


Ik vertel verder graag iets over de energie van de zon, energie waar wij van leven. Zonne-energie is steeds belangrijker voor onze energievoorziening maar ik kan u vertellen dat het energieproces van onze zon (kernfusie) nog veel mogelijkheden biedt. Naast het onderzoek aan sterren presenteer ik ook graag de status en voortgang in het onderzoek naar de planeten rondom sterren. Planeten zoals onze aarde. Ik neem je graag mee in de vraag en zoektocht naar hoeveel planeten er eigenlijk zijn en welke planeten geschikt zijn voor leven. Are we alone?


Deze lezing wordt gegeven op Zondagmiddag 29 Januari van 15:00 tot 17:00 uur door Natuurkundige Kees Griffioen 

Kosten zijn €22,- incl Koffie, thee enz. en een borrel achteraf. 

Opgeven kan via een mailtje naar Info@hathayogamijdrecht.nl 


Als je daarna nog na wilt genieten kan je eventueel goed eten bij “het Rechthuis in Mijdrecht” (wel even reserveren van te voren) parkeren kan gratis voor de deur.


Deze website maakt gebruik van cookies. Zie onze Privacybeleid voor meer informatie.

OK